Nissen hytter
26.10.2010
Hyttenes historie
I løpet av 1. verdenskrig oppstod det behov for prefabrikerte hytter til alle mulige formål. I april 1916 startet ingeniør Peter Normann Nissen og eksperimenter med utformingen av hyttene. Den skulle være billig i materialforbruk og den skulle være lett og flytte og sette opp. Nissen laget tre prototyper av halvrunde hytter, og konstruksjonen fikk en grundig inspeksjon av hans offiserkolleger Shelly, Sewell og McDonald samt Liddell som hjalp Nissen med og utvikle designet. Etter at den tredje prototypen ble laget ble designet bestemt og Nissenhytten ble satt i produksjon i August 1916. Brakken bestod i hovedsak av slanke buede ståldragere som sammen med bølgeblikk formet en tunellbuet konstruksjon. Under 1. verdenskrig ble det bygget minst 100 000 hytter.
Byggemetoden kan kort skisseres slik: På et planert underlag, ble det strukket et rektangulært rammeverk bestående av tresviller. Oppå dette ble det lagt golvbord, eller man beholdt en nedtrampet torvmatte. Over dette dekket ble det reist halvbuete ribber forbundet med tversgående losholt. Utenpå dette reisverket ble bølgeblikkplatene festet. Til slutt ble hver ende kledd inn og innsatt med vinduer og dører. Dette var lette, sterke og raske konstruksjoner å etablere.
Nissen tok patent på hytten i Storbritania i 1916, og deretter i USA, Canada, Sydafrika og Australia. Han mottok royalties fra den britiske stat for de hyttene som ble solgt etter krigen. Han fikk rund £13.000 og Distinguished Service Order (DSO), en militær medalje som tildeles til officerer fra væpnede styrker i krigstid for velutført tjeneste.
Gatebilde fra Vadsø med Nissen-hytte 1946. (Foto: Forsvarsmuseet i Oslo) Kilde: Finnmarkforlag.no
Nissenhytten kunne lastes på en vanlig lastebil fra hæren og settes opp av seks mann på fire timer. Verdensrekorden for oppstilling av en hytte var 1 time og 27 minutter.
Produksjon av hyttene gikk ned i mellomkrigsårene men ble gjennopplivet i 1939. Det ble utviklet nye typer hytter av samme form. Mest kjent er Romneyhytten i Storbritannia og Quonsethytten i USA. Nissenhytten ble brukt til mange formål, bortsett fra boliger ble den også brukt som kirker og granatlagre.
Etter 2. Verdenskrig ble hyttene brukt i interneringsleir og fangeleir i Tyskland. På grunn av stort antall flykninger og utbombede ble hyttene brukt som nødboliger og kunne ses overalt i byens utkanter. I noen hytter bodde det 2-3 familier i en hytte, og på grunn av dårlige hygieniske forhold utbrøt det ofte epidemier blant beboerne. Noen steder er hyttene blitt brukt til beboelse helt frem til 1990-årene.
Nissenhyttene i Finnmark
Gjenreisningen av Finnmark startet den 14. november i 1944, da Peder Holt i Vadsø ble konstituert som fylkesmann i Finnmark. Under tilbaketrekningen hadde okkupasjonsmakten tvangsevakuert 36.817 mennesker fra Finnmark og totalskadd 10.563 boliger og 4.711 fjøs og bruks bygninger. 22.730 personer hadde trosset den tyske evakueringsordren og overvintret og de tvangsevakuerte fulgte ikke de norske myndighetenes forbud mot å tilbakevende før minefaren var over. Derfor ble det umiddelbart stort behov for midlertidige bosteder.
Nissen-hyttene ble godt mottatt som et midlertidig husvære for befolkningen. Byggekonstruksjonen hadde samtidig sterke likhetsstrekk med den tradisjonelle kroksperregammen. Folk startet og bygge sine egne kopier av Nissen-hyttene flere steder i Finnmark. Spesielt blant samene var dette en huskonstruksjonen de var vant med og likte.
«Nissen-hytte» nær Kautokeino 1949. Foto E. Gabrielsen.
Kilde: Finnmarkforlag.no
Nissenhytter til Kirkenes 1945
Finnmark var frigjort men verdenskrigen raste utenfor. Londonregjeringen fikk likevel sendt et forsyningsskip nordover med en konvoi som besto av 35 skip fra Storbritannia. ”Iddefjord” var det første skipet som kom til Kirkenes den 28. Januar 1945 og hadde med seg redskaper, byggematerialer og 120 ”Nissen-hytter” og 100 engelske militærbrakker. Av militære årsaker, var Kirkenes den eneste importhavnen i Finnmark på den tiden.
Noen av hyttene fra ”Iddefjord” ble rekvirert til lager og andre offentlige formål på grunn av lagringsproblemer i den nedbrente og utbombede byen. Det første kontoret til gjenreisningsadministrasjonen i Kirkenes fikk tilhold i en Nissen-hytte. Da arkitekt Hans Petter Matzow kom til Kirkenes i august 1945, delte han kontor med kommuneingeniøren i en Nissen-hytte. I den andre enden av brakka bodde det to jenter. Uten isolasjon og tilstrekkelig vindtetting, var hyttene kalde og trekkfulle så langt nord. Om vinteren frøs kondensvannet på innsiden av bølgeblikkplatene og håret til jentene frøs fast i veggen. De lærte seg å legge aviser imellom. Selv om hyttene var kalde og trekkfulle gikk tre-fjerdedeler av Nissen-hyttene likevel til sivile formål.
Nissen-hytter i Kirkenes 1945 (Foto: Forsvarsmuseet i Oslo)
Kilde: Finnmarkforlag.no
Fredningstiltak
I Finnmark er hyttene i ferd med og forsvinne. Ingen verneinteresser, bevaringsmyndigheter eller faginteresser reagerer på at disse særegne og historisk viktige kulturminnene forsvinner. I dag fins det kun to gjenskapte modeller av Nissen-hytte som kan ses på Luftforsvarsmuseet i Bodø og på Forsvarsmuseet i Oslo. Det finnes heller ingen artikler i arkitektenes fagbibliotek og det er ikke planlagt noen registrerings- eller fredningstiltak for Nissen-hyttene i Finmark.
Båthus etterligning av Nissen hytte, Fiskbukta-Korsfjorden
Foto 10.06.2010: Anja
Til toppen
|