www.anjahsh.no/Sør-Varanger

 

                             

  Oppdatert 0

 

 

 

 

Hovedside

Langvasseid

Hytta/Bratli

Husflid

Aktiviteter

Flora

Dyreliv

Natur

Historie

Sør-Varanger

Ferien 2010

Foto

Gjestebok

 

 

Blålyng

07.10.2010

 

Navn                       Phyllodoce caerulea

 

Navneopprinnelse:   Det vitenskapelige navnet har blålyng

                              fått fra gresk mytologi - Phyllodoce var en sjønymfe.

 

Hører til:                 Lyngfamilien

 

Utbredelse:             Blålyng vokser i fjelltraktene i sør og helt ned

                              til fjæra ved Nordkapp.

 

 

 

 
Planten har rødfiolette blomster som etter hvert går mer over i blått (caeruleus betyr mørkeblå). Den blomstrer i juni-juli, og produserer frøkapsler. De skiller ut nektar og blir bestøvet av insekter.  Den er ikke spesielt næringskrevende, men kan også vokse på kalkrik jord. Bladene er smale og vintergrønne, står tett oppetter kvistene og når den ikke blomstrer minner den om krekling.

 

 

 

 

Tyttebær

07.10.2010

 

Navn                       Vaccinium vitis-idaea

 

Navneopprinnelse:   Det vitenskapelige artsnavnet på tyttebær,

                              vitis-idaea, bringer tankene hen på vinranken.

                              Direkte oversatt betyr navnet "vin fra Ida-berget".

                              Ida kan stå for fjell i sin alminnelighet, og derfor

                              kan man oversette navnet med ”fjelldrue”.

 

Andre norske navn:   Tyting, tytebær, tutling, tyta, tysling, tytling,

                                typpbær, tippbær, tittebær, jokna

 

Hører til:                 Lyngfamilien

 

Utbredelse:             Tyttebær har en sirkumpolar utbredelse.

                              Arten finnes utbredt i store deler av Europa.

                              I Norge finner vi tyttebær over hele landet,

                              i fjellet opp til 1800 moh. Tyttebær trives

                              best i næringsfattig skog og på lyngheier.

 

 

 

Tyttebær er en 5-30 cm høy, vintergrønn dvergbusk med lange, skjellkledde utløperskudd under jorden. Bladene er læraktige med nedbøyd kant. Blad-oversiden er blank med tydelige nerver, undersiden blekere grønn med mørke kjertelprikker. Tyttebær blomstrer i mai/juni med blomster i klaser. Blomstene er klokkeformet, hvite eller svakt rødlige, og har tydelige fliker. De har svak blomsterduft. Bærene er skarlagenrøde. De smaker friskt, men er veldig syrlige.

Foto 2010 : Jon

 

Bladene inneholder glykosider (mest arbutin), flavonoider, garvestoffer, organiske syrer, sukkerstoffer og vitamin C. Modne bær har høyt innhold av vitamin A og C, i tillegg til glykosidene arbutin og vaccinilin, sukkerstoffer, pektin, gule fargestoffer og organiske syrer (bl.a. benzosyre og salicylsyre).

 

Tyttebærblad har astringerende, antiseptisk, urindrivende, stoppende og blodsukkersenkende virkning. Bærene virker dessuten febernedsettende, sopphemmende og styrkende.

 

Tyttebæret kunne fungere som kalendermerke for skuronna. Når tyttebærene var modne, var det på tide å skjære havren. Ellers het det at mye tyttebærblomst om våren ville gi stor kornavling om høsten.

 

Foto 2010 : Anja

 

Tyttebær er fattige på næringsstoffer. Et unntak er vitamin C, som forekommer i brukbare mengder. Bærene inneholder ellers organiske syrer, bl.a. benzosyre og salisylsyre. Benzosyre brukes mye som konserveringsmiddel, og den konserverende virkningen forklarer hvorfor tyttebærsyltetøy og saft holder seg godt uten andre konserveringsmidler. Man kan utnytte den konserverende virkning i tyttebær med å legge et lag med knuste tyttebær oppå andre bærslag som har lett for å mugne. I friske tyttebær som ikke har vært frosne, finnes benzosyre både som fri syre og delvis bundet til glukose. Ved frysing blir den bundne benzosyra frigjort og bærene får en skarpere smak. Fryses tyttebær med sukker, blir de mindre skarpe i smaken.

 

Tyttebær inneholder også mye pektin, noe som gjør at tyttebærsyltetøy lett blir stivt. Epler, pærer eller plommer sammen med tyttebær gir et ekstra godt syltetøy. Trollkrem og tyttebær med ris er tradisjonsrike desserter som mange bruker også i våre dager. Tidligere lagret man tyttebær på tønner og tømte på kokt, men kaldt vann til det sto over bærene. Denne metoden ble ei tid også brukt for tyttebær som ble eksportert. Metoden er ikke lenger tilrådelig, bl.a. på grunn av tap av vitamin C, farge og smak.

 

 

Foto  2010 : Anja

 

Tyttebær kan spises friske eller tørket. De er blitt brukt til behandling av diaré, sår hals, hoste og forkjølelse. Når forkjølelsen melder sin ankomst, er et kjerringråd å spise 1-2 dl frosne tyttebær. De frosne bærene virker også lindrende hvis halsen er sår. Tyttebærsaft kan også brukes som gurglemiddel ved sår hals, og varm tyttebærsaft har vært brukt mot febersykdommer. Saften er også blitt brukt mot trøske (angrep av soppen Candida albicans) i munnen hos barn. I tillegg mente man at tyttebærsaft kunne virke mot meslinger, nyresykdommer og skjørbuk. Siden tyttebær er røde, trodde folk i eldre tider at de kunne virke helbredende på ulike blodsykdommer. De ble for eksempel brukt for å stoppe blødning ved fødsel.

Det er innholdet av salisylsyre, sammen med C-vitaminene, som sannsynligvis er forklaringen på at tyttebær har en viss virkning ved forkjølelse og febersykdommer. I tillegg inneholder tyttebær vitamin A, og har derfor blitt brukt ved øyesykdommer.

 

Tyttebærsaft ble drukket gjennom hele vinteren for å skjerpe synet. Personer med nyrebetennelse eller nyrestein bør være forsiktig med å spise tyttebær i medisinske doser på grunn av innholdet av oksalsyre i bærene.

Bruk av tyttebærblad som medisin

Tyttebærblader har, i alle fall i Nord-Norge, vært brukt til te i relativt stor utstrekning. Teen var vanlig drikke ved måltidene, men ble også regnet som medisin. Bladene ble forsiktig brent i en panne eller gryte før de ble brukt til te. I teen kunne også tørkede blomster inngå. Teen var medisin mot forkjølelse, astma, slim på lungene og lungehinnebetennelse. I folkemedisinen ble avkok av bladene også brukt mot revmatiske smerter. Man antar at det er inneholdt av glykosidet arbutin i bladene som gjør dem effektive ved urinveisbetennelser og gikt.

 

I nyere urtemedisin har tyttebærblad en beskjeden plass, men de kan brukes på tilsvarende måte som melbærblader. Bladene av tyttebær inneholder glykosider, garvestoffer, organiske syrer, sukkerstoffer og vitamin C. Disse innholdsstoffene gir tyttebærblad astringerende, antiseptiske, urindrivende og blodsukkersenkende egenskaper. Egenskapene tilsvarer de vi finner hos melbær (Arctostaphylos uva-ursi), og bladene brukes som uttrekk for å behandle infeksjoner i urinveiene og gallegangene, nyrestein, revmatisme og diaré. Da tyttebærblader inneholder mindre garvestoff enn melbærblader, regnes melbær for et mer effektivt desinfiserende middel på urinveiene enn tyttebær. Men da store mengder garvestoffer virker mageirriterende og kan være skadelig for leveren, kan tyttebærblader være å foretrekke ved urinveissykdommer. Særlig kvinner med tilbakevendende blærekatarr kan ha nytte av en urtete av tyttebærblader. Det er garvestoffenes stoppende virkning som utnyttes når man bruker tyttebærblad ved diaré.

 

 

 

 

 

Finnmarkspors

29.08.2010

 

Navn                       Rhododendron tomentosum (tidligere :Ledum palustre)

Andre norske navn: Gouhcarássí (samisk), rosmarin.

Hører til:                 Lyngfamilien

 

 

          

Finnmarkspors vokser i barskogsbeltet i de østlige delene av Mellom- og Nord-Europa, i de nordlige og midtre delene av Asia, i Nord-Korea, Japan, og i kalde område av Nord-Amerika og Canada. I Norden har finnmarkspors en østlig utbredelse og i Norge finnes arten hovedsakelig i Nord-Norge. Den er vanlig i indre Finnmark med spredte forekomster i resten av Finnmark og i indre Troms. Planten har gitt navn til Porsanger i Finnmark. De andre artene i planteslekta Ledum finnes i Øst-Asia, Nord-Amerika og på Grønland.

 

 

Finnmarkspors vokser helst på myr, men finnes også i lyngheier, glissen bjørkeskog og på tørrere bakker. I Nord-Sverige og Nord-Finland vokser den gjerne på fastmark med mineraljord. Ledum-artene kan dyrkes som hageplanter og passer i surjordsbed sammen med andre små rododendron. De trives i fuktig eller våt jord, i sol eller delvis skygge. Når finnmarkspors dyrkes som hageplante bør frøstandene fjernes etter blomstring for å få pene planter. Formeres med frø om våren, eller med halvharde stiklinger om sommeren.

 

Den utgaven av planten som finnes på Grønland kalles grønlandspors, og har i litteraturen det vitenskapelige navnet Ledum groenlandicum. Ledum palustre og Ledum groenlandicum er temmelig like, både utseendemessig og med tanke på innholdsstoffer, og kan brukes om hverandre.

 

Planteslekta Ledum inneholder fire arter av lavtvoksende, alltidgrønne busker, som hovedsakelig vokser på myr i den nordlige tempererte sone. Finnmarkspors er en vintergrønn, 50-100 cm høy, svakt forgreina busk med rusthårete unge stengler og smale, læraktige blad med innrullet bladrand. Bladene er mørkegrønne og snaue på oversiden og tett rustfilta på undersiden. Bladene henger rett ned om vinteren. Blomstene sitter i skjermer i greinspissene. De er små, hvite og har 5 frie kronblad som er festet under fruktknuten. Frøkapslene er hengende og inneholder tallrike, ørsmå frø. Planten blomstrer i juni-juli. Hele planten har en sterkt aromatisk lukt og er svakt giftig. Slektsnavnet Ledum skal komme av det greske ordet ”ledos”, som betyr ullkappe, og viser til de ullaktige hårene på undersiden av bladene.

 

 

Egenskaper og virkning

 

Giftig i større doser. Berusende, slimhinneirriterende, brekningsfremkallende, krampefremkallende, abortfremkallende, astringerende, slimløsende, urindrivende, avførende, svettedrivende, desinfiserende og magestyrkende. Utvortes irriterende, øker blodgjennomstrømningen i huden, insektavskrekkende.

 

 

 

Tradisjonell bruk av finnmarkspors

 

I Alta og Sør-Varanger er finnmarkspors blitt kalt rosmarin. Også det engelske navnet ”Wild rosemary” viser til det rosmarinlignende utseendet og den harpiksaktige aromaen, men finnmarkspors er ikke beslektet med rosmarin (Rosmarinus officinalis), som er viltvoksende ved Middelhavet.

Finnmarkspors har vært en del benyttet i folkemedisinen i Norden og Sibir, på Grønland og i Nord- Amerika. Planten har vært knyttet til vikingenes berserkgang, og Tungus-folket i Sibir brente de tørkede bladene som en stemningsskapende røykelse ved sjamanenes healingseremonier. Det er også kjent at eskimoer og innfødte i Nord-Amerika har brukt finnmarkspors og grønlandspors mot en rekke plager. Avkok av blader og stilker er blitt inntatt ved forkjølelse, hoste, influensa, sår hals, halsbrann og svimmelhet. Utvortes er avkoket blitt brukt som vask ved artritt, infeksjoner, utslett og flass. Friske eller tørkede blad ble tygd ved infeksjoner eller smerter i kroppen, og hele eller oppmalte blad ble brukt på sår. I 1773, etter at den beryktede teskatten ble innført i de amerikanske koloniene, ble te av finnmarkspors og grønlandspors (kalt Labrador tea) en tid brukt som erstatning for vanlig te.

 

I Nord-Norge er det særlig samene som har anvendt finnmarkspors. Det samiske navnet guohcarássi betyr "gras med dårlig lukt". Fra Finnmark er det kjent at en urtete av finnmarkspors ble drukket mot høyt blodtrykk, difteri, blærekatarr, forkjølelse, smerter i brystet, snue, hoste og kikhoste. Som omslag ble teen av og til brukt sammen med vassarve og ospebark for å lindre gikt og ryggsmerter. I Sør-Sverige er finnmarkspors, som på svensk kalles skvattram, også blitt brukt mot kraftig eksem, ondartede utslett, skabb, elefantiasis (sykelig tilstand i huden og det underliggende bindevev med sterk økning av dette vev) og som søvnmiddel.

 

Urtete av finnmarkspors har ikke den sterke lukten som preger planten, da mye av den eteriske oljen i urten fordamper under kokingen.

Kvister av finnmarkspors ble i eldre tid benyttet i ølbryggingen i stedet for humle (Humulus lupulus) og pors (Myrica gale). Et slikt øl ble kraftig berusende, men ga også hodepine og svimmelhet. I Sverige oppdaget man at elgen spiser finnmarkspors i parringstiden, noe som skal være grunnen til at planten ble sett på som et afrodisiakum.

 

Den eteriske oljen som finnes i finnmarkspors har antiseptiske egenskaper, og planten med den kraftige lukten virker avskrekkende på ulike insekter og skadedyr. Finnmarkspors ble lagt på låvene og i kornlagrene for å skremme bort mus, og husdyrene slapp lettere unna insektplagen når de ble vasket med et sterkt avkok av planten.  Finnmarkspors ble også lagt i halmen i grisebingene for å få bort lus. Også for mennesker har avkok av finnmarkspors vært et tradisjonelt brukt avlusningsmiddel, og kvister kunne legges mellom sengetøyet for å bli kvitt veggelus og skabb.

 

 

Finnmarkspors i moderne urtemedisin

 

Finnmarkspors virker svettedrivende og urindrivende, og har dessuten en brekningsfremkallende effekt. Siden urten også virker slimløsende og betennelseshemmende, har ekstrakter av finnmarkspors vært brukt som ingrediens i hostesafter og antirevmatiske preparater. Sammen med en nervøs refleks gir den lokalirriterende effekten på slimhinnene en slimløsende virkning ved hardnakket hoste og seigt slim. I nåtidens urtemedisin er finnmarkspors svært lite brukt, men angis å kunne være til nytte ved oppblåst mage og diaré, revmatiske smerter, halsinfeksjoner, hoste og kikhoste. De påståtte virkningene er foreløpig ikke skikkelig vitenskapelig dokumentert, så selv om moderat inntak av urten neppe innebærer noen helserisiko, kan ikke innvortes bruk av urten anbefales på grunn av faren for forgiftning.

 

 

Homøopati

 

Homøopatmiddelet Ledum, som er laget av finnmarkspors, virker infeksjonsdempende og er et viktig førstehjelpsmiddel til innvortes bruk. Det er særlig nyttig mot akutte plager som stikksår forårsaket av spisse gjenstander og insekter, ”blåveiser” og andre øyeskader, kutt og skrubbsår. Middelet kan bidra til å hindre infeksjonsdannelse i slike sår, og Ledum kan forebygge stivkrampe hvis middelet tas rett etter at man har fått et dypt stikksår.

 

Hudlidelser som kløende eksem og akner (kviser) kan også bedres ved å gi finnmarkspors i homøopatiske doser.

Homøopatmiddelet Ledum brukes også ved revmatiske smerter. omgivelser og av kalde omslag på det berørte området, mens de forverres om natten, av varme og av berøring. 

 

Finnmarkspors inneholder en eterisk olje med det giftige stoffet ledol. Ledol har en irriterende virkning, og når stoffet inntas gir det først en tilstand av begeistring og beruselse (en slags narkotisk virkning), seinere oppkast, magesmerter og alvorlig diaré. Det har også en irriterende virkning på nyrene, urinveiene og kjønnsorganene. Ledol virker irriterende på livmorens muskulatur og kan framkalle abort. Ved inntak av større mengder finnmarkspors kan andre symptomer være muskelsmerter, svimmelhet, følelsesløshet, kramper, lammelser og til slutt bevisstløshet. Forgiftninger etter inntak av store mengder te av finnmarkspors er ofte rapportert, særlig i forbindelse med forsøk på å bruke urten som abortmiddel.

 

Bruken av finnmarkspors er i våre dager stort sett begrenset til homøopatiske preparater.

 

 

 

                                                  Til toppen