www.anjahsh.no/Sør-Varanger

 

                             

  Oppdatert 0

 

 

 

 

Hovedside

Langvasseid

Hytta/Bratli

Husflid

Aktiviteter

Flora

Dyreliv

Natur

Historie

Sør-Varanger

Ferien 2010

Foto

Gjestebok

 

Sidensvans  Bombycilla garrulus

14.08.2010

 

 

I Norge hekker sidensvansen hovedsaklig i Øst-Finnmark, men spredte hekkefunn er gjort i Troms, Nordland, Oppland og Hedmark. Den ses helst om høsten og vinteren i Sør-Norge. Sidensvansen hører hjemme på taigaen og fortrekker gammel og litt fuktig barskog. Hekkeområdet er gjerne gamle gran- og furuskoger med en del lav som ligger i nærheten av fuktige områder som torvmyrer. De legger 5-6 egg som er blågrå med mørke flekker i slutten av mai til slutten av juni. Eggene ruges av hunnen i 13-14 døgn. Ungene blir så i reiret i 14-15 dager. Utenfor hekkesesongen kan den påtreffes i de fleste habitater, men sees ofte i nærheten av eller beitende på bærbusker.

 

 

Sidensvansen er lett å gjenkjenne på toppen og de mange fargene på vingene. Den har svarte strupe- og øyetegninger, gule markeringer på vinge og stjert. Undergumpen er rødbrun og kroppsfjærene gråaktige med ett rosa skjær. Ytterst på vingen har Sidensvansen små fargefelt i gult og hvitt, og dessuten sterkt røde spisser ytterst på armsvingfjærene. De har gult tverrbånd ytterst på halen. Fuglen blir vanligvis 19 cm.

Foto 19.05.2010 : Jon

På hekkeplassen er den litt sky og forsiktig, og parene hekker spredt. Men veldig selskapelige når de legger ut på vandring om høsten. De streifende fuglene er ute etter frukt og bær av ulike slag, og særlig i rike rognebærår kan sidensvansen gjøre seg strekt gjeldende sør i landet. Når ett område er tømt for god sidensvansnæring, forsetter fuglene til nye. Lander de i en hage, er det typisk at de lynraskt spiser i vei i noen minutter, for så å dra videre. Om sommeren er føden stankelbein, mygg og døgnfluer.

 

Den er en trekkfugl og overvintrer i Nord-Europa. På trekket sørover raster den på frukt og bær, og tilgangen av denne føden bestemmer hvor langt sør den trekker.